Több mint 1,6 milliárdos ivóvízminőség-javító fejlesztés a Nyírségben

Nyíregyháza, 2015. december 30., szerda (MTI) – Befejeződött a több mint 1,6 milliárd forint értékű ivóvízminőség-javító fejlesztés a nyírségi tájegységhez tartozó két Hajdú-Bihar megyei és tizenöt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen – közölte a Nyírségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-vel.

Kiss Tibor elmondta, hogy a projekt csaknem hatvanezer ember egészséges ivóvízzel történő ellátását oldotta meg Bocskaikert és Téglás, illetve Baktalórántháza, Bátorliget, Bököny, Érpatak, Geszteréd, Kisléta, Laskod, Nyírbogát, Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírkércs, Petneháza, Ramocsaháza, Terem és Újfehértó településen.
Az 1 milliárd 646,3 millió forint értékű beruházáshoz az érintett önkormányzatok 1 milliárd 262,3 millió forint, 76,67 százalék arányú pályázati támogatást nyertek el az Európai Uniótól. A fejlesztéshez szükséges 384 millió forint saját forrást ugyancsak pályázati támogatásként, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerőalapjától kapták a helyhatóságok.
A beruházás során hat vízműtelep újult meg: Baktalórántházán, Bátorligeten, Geszteréden, Kislétán, Nyírbogáton és Terem községben. A legnagyobb ellátókörzettel rendelkező geszterédi vízmű épületét a korszerűsítés mellett bővítették is. Baktalórántházán pedig a kiszolgálóépület ajtóinak, ablakainak cseréje, illetve a tetőszigetelés történt meg. Az utóbbi két vízműnek, amelyek hét, illetve hat települést látnak el, a térségi vezetékrendszerét is korszerűsítették.
Felújítottak továbbá tizenöt kutat, illetve öt újat fúrtak, és három tározót létesítettek. Új ülepítőt építettek és meglévőket is rendbe tettek. A szűrő- és mentesítő technológiát, szerelvényeket szintén fejlesztették, újra cserélték. Bököny és Téglás között 8 kilométer hosszúságú új távvezetéket építettek.
A hálózatok rekonstrukciójával növelték a szolgáltatás biztonságát és hatékonyságát, valamint az Európai Unió által előírt mértékre csökkentették a vízben található arzén, ammónium, nitrit és mangán mutatóját.

– MTI –