A stagnáló nyíregyházi ingatlanárak kedveznek a CSOK támogatás igénylőinek

    Az elmúlt pár hónapban a lakosság nagy részének figyelme az ingatlanárakra szegeződött a Családi Otthonteremtési Kedvezmény következtében. A gazdasági fellendülésnek köszönhetően az ingatlanárak emelkedését tapasztalhattuk országszerte, ám ez az emelkedés most hátrányt jelenthet azon családok számára, akik a támogatásra pályáznak.
A CSOK személyi feltételei mellett számos korlátozó tényezőnek kell eleget tennie a kiszemelt ingatlanoknak. A részletes leírásból kiderül, hogy 2016-tól már azok a családok is igényelhetik a támogatást, ahol a gyermekek száma nem éri el a 3 főt, továbbá az idei évtől az egyik szülő életkora meghaladhatja a 40. életévet.
Használt ingatlan vásárlása esetén a következő feltételeknek kell megfelelnie: az ingatlanok négyzetméter ára nem haladhatja meg a 350.000 Ft/m2, az alapterület minimum mérete a gyermekek számától függ, mely 1 gyermek esetén minimum 40 m2, 2 gyermek esetén 50 m2, 3 gyermek esetén 60 m2, 4 gyermek esetén pedig 70 m2. Az eddigi évekkel ellentétben az alapterületnek nincs felső határa, ám a támogatás összege az alapterület növekedésével emelkedhet.

CSOK1
A CSOK mértéke gyermekek számától és az ingatlan méretétől függően

    Az ingatlanárak maximum értéke azonban attól is függ, hogy mely városban találhatóak. Nyíregyháza esetén maximum 25 millió forintos ingatlanra kérhetünk támogatást, mivel az alföldi megyeszékhelyek esetén ezt a maximum összeget határozták meg az ide évre.
A nyíregyházi ingatlanpiacon az elmúlt évben stagnálást tapasztalhattunk, mely kedvez a támogatásra jelentkezőknek. Jelenleg lakóingatlanok esetén az átlagos négyzetméter ár 178.841 Ft, a legalacsonyabb átlagár 98.837 Ft, míg a legmagasabb 274.500 Ft. Az ingatlanok átlagos ára 19.703.150 Ft, jelenleg a legalacsonyabb ár 1 millió FT, míg a legmagasabb 350 millió Ft. Családi házak esetén az átlagos négyzetméter ár 174.340 Ft, sorházak esetén 197.656 Ft, a téglalakások átlagos négyzetméter ára 187.221 Ft, míg panellakásoké mindössze 143.996 Ft. A statisztikákból látható, hogy a nyíregyházi ingatlanok többsége megfelel a CSOK által támasztott kritériumoknak.

CSOK-diagramm
A nyíregyházi eladó ingatlanok átlagos négyzetméter ára ingatlantípusonként

   Amennyiben az eladó házak listáját nézzük, több, mint 1000 ingatlant találunk, mely ára kevesebb, mint 25 millió forint, mérete azonban nagyobb, mint 40 m2. A 70 m2 feletti házak száma is meghaladja az 1000 darabot, mely arra enged következtetni, hogy a támogatásra jelentkezőknek bőven van lehetőségük válogatni a használt házak piacán.
De mi a helyzet az eladó lakásokkal? Azon ingatlanok száma, mely nem éri el a 25 millió forintot, ám mérete meghaladja a 40 m2 –t, szintén 1000 felett van. A drágább ingatlanok esetén láthatjuk, hogy ezek a lakások nagy alapterülettel rendelkeznek, tehát a négyzetméter áruk sem haladja meg a CSOK által megadott 350.000 Ft-ot.
A fenti összegek alapján elmondhatjuk, hogy érdemes körbenézni a nyíregyházi ingatlanpiacon, amennyiben szeretnénk igénybe venni a CSOK által nyújtott támogatást.

Forrás:
http://www.ingatlannet.hu/
http://csaladi-otthonteremtesi-kedvezmeny.blog.hu/
http://online-kalkulator.hu/